Vranovská kinosála bude takmer po roku opätovne prístupná verejnosti

14.03.2011 Vranov nad Topľou

 Vranov nad Topľou 14. marca (TASR) - Milovníci strieborného plátna si budú môcť onedlho pozrieť najnovšie filmové tituly po takmer ročnej prestávke aj v kine Mladosť situovanom v Mestskom dome kultúry (MsDK) vo Vranove nad Topľou. Výpadok premietania bol dôsledkom kompletnej rekonštrukcie kultúrneho stánku, ktorú realizovala samospráva v uplynulých mesiacoch z prostriedkov Európskej únie v rámci projektu cezhraničnej spolupráce.
      \"Rozsiahla interiérová modernizácia Domu kultúry sa teda dotkla aj kina. Kvôli inštalácii novej vzduchotechniky a klimatizácie sme vybudovali nový strop, vymenili sme svetelné zdroje a na schodisku sme nainštalovali bezpečnostné LED pásy,\" uviedol na margo rekonštrukčných prác riaditeľ MsDK Alfonz Kobielsky.
      Ako dodal, pre návštevníkov kina, ktoré by malo začať premietať v apríli tohto roka, je pripravené aj kvalitnejšie ozvučenie. \"Pôjde o zvukový systém doteraz využívaný pre potreby estrádnej sály MsDK. Tá bude disponovať novým zvukovým systémom zakúpeným z prostriedkov projektu cezhraničnej spolupráce,\" konkretizoval Kobielsky s tým, že kinosála s kapacitou 198 miest disponuje už viac ako dva roky aj pohodlnejšími sedadlami pre divákov ako v minulosti.
      Riaditeľ MsDK vyslovil nádej, že zmodernizované priestory kultúrneho stánku prilákajú verejnosť v budúcnosti aj do priestorov miestnej kinosály. \"Mnohí Vranovčania sú ochotní vycestovať za filmovým zážitkom do Prešova či Košíc. Byť prorokom ohľadom budúcej návštevnosti nášho kina je, samozrejme, ťažké, ale myslím si, že záujem oň bude dostatočný,\" konštatoval Kobielsky, ktorý zároveň dodal, že pozitívnu reakciu verejnosti v podobe zvýšenej návštevnosti zaznamenali už pred dvoma rokmi, keď v premietacej sále vymenili staré sedenie za nové.  
      Kobielsky poznamenal, že modernizácia kín v podobe vysielania cez digitálny projektor by nemala obísť v budúcnosti ani vranovský kultúrny stánok. \"Máme záujem prejsť na digitál, pretože ide o vyššiu kvalitu, väčší zážitok pre divákov. Pracujeme na tom, no kedy sa nám to podarí zrealizovať, je zatiaľ otázne. Je to finančne náročné a na takýto typ europrojektov nie sú výzvy,\" vysvetlil riaditeľ MsDK. V tejto súvislosti nevylúčil, že o finančnú pomoc pri prechode na digitalizáciu požiadajú aj miestnu samosprávu.
      Podľa Kobielskeho slov sa dá o kinách v niektorých malých mestách konštatovať, že zažívajú v poslednom období čiastočné znovuzrodenie. \"Mladí ľudia strácajú záujem o sledovanie napálených filmov doma v notebooku. Návštevu kina začínajú vnímať ako spoločenskú udalosť. V našich vranovských podmienkach môžem naozaj povedať, že sa mladí ľudia do kina počas jeho prevádzky začali vracať,\" uzavrel Kobielsky.
 

Vyberte región